Tijdens de eerste verbranding is er een persmoment en fotomoment.
Geintresseerde pers kan zich opgeven via het contactformulier.
De eerste verbranding is gepland op dinsdag 23 juli.

PERSBERICHT:

NVWA ziet geen belemmeringen voor verbranding Eikenprocessierups in grootste dierencrematorium van Nederland.

Het wordt steeds moeilijker voor individuele hovenier of ongediertebestrijder om van de eikenprocessierups af te komen. Reguliere verbrandingsovens weigeren steeds vaker de rupsen vanwege besmettingsgevaar en andere passende oplossingen zijn er nauwelijks.

Processierups.org is om dit probleem aan te pakken een samenwerkingsverband aangegaan met het grootste dierencrematorium van Nederland, De Breborgh uit Bentelo. Met zijn 5 crematieovens en vereiste ruimtes voor ontvangst is De Breborgh bij uitstek in staat om de eikenprocessierups op grote schaal te vernietigen. Nu de NVWA geen beperkingen ziet voor verwerking van de processierups door De Breborgh kunnen de verbrandingsovens worden opgestart. Hiermee is er een werkbare oplossing gevonden voor de eikenprocessierups impasse.

Jos Mulder, Processierups.org licht toe “Dit is een fantastische ontwikkeling. De Eikenprocessierups kan nu zonder gevaar op besmetting worden vernietigd door een partij die ervaring heeft met het verbranden van besmettelijk en dierlijk materiaal. Dit is een enorme winst voor alle partijen. De ongediertebestrijders komen van hun rupsen af, de reguliere vuilverbranding hoeft geen extra maatregelen te treffen en door een centrale vernietiging krijgen we een beter overzicht van waar de eikenprocessierups het meest in actief is. Dit maakt een effectieve gecoördineerde aanpak mogelijk.”

De eikenprocessierups kan vanaf deze week worden opgehaald door de vervoersdienst van Processierups.org. Geïnteresseerde bedrijven die van de rups af willen kunnen zich melden via de website Processierups.org. In eerste instantie kan de processierups alleen worden afgehaald. In de loop van aankomende week zullen er centrale inleverpunten worden opengesteld zodat de rupsen ook kunnen worden afgeleverd. De aangeboden Eikenprocessierups dient verpakt te zijn in afgesloten kadaverzakken met een maximaal gewicht van 10 kilo. Zowel leden als niet leden kunnen de processierups laten vernietigen. Het direct aanleveren van kleine partijen eikenprocessierupsen bij dierencrematorium De Breborgh is niet mogelijk.

Processierups.org is een verzameling van bedrijven en instellingen met als gezamenlijk doel de overlast van de (eiken)processierups zoveel mogelijk te beperken en de verspreiding terug te dringen door een gecoördineerde inzet van mankracht en materieel.